Loading
Dec 16, 2015

5 optimalisatietips voor je advertenties op Instagram

written by Rocco Stallvord
Sinds 1 oktober kunnen we in Nederland adverteren op Instagram. In de afgelopen twee maanden zagen we al heel wat advertenties in onze nieuwsfeed voorbijkomen, de één wat beter dan de ander. Uiteindelijk is adverteren op Instagram voor vrijwel iedere marketeer interessant, zolang je maar goed nadenkt over de content, wie je target en met welke boodschap. In dit artikel deel ik vijf optimalisatietips voor Instagram-advertising.
1. Follow ads

Instagram heeft nog geen fanpage follow ads zoals Facebook deze ook aanbiedt. Merken vinden het belangrijk om hun followers en bereik te vergroten, daarom worden link-advertenties momenteel gebruikt voor het promoten van eigen Instagram-accounts.

Klik je in de advertentie van KLM op ‘meer bekijken’, dan word je via de mobiele webbrowser terugverwezen naar Instagram. Niet echt handig. Het is voor de instagramgebruiker veel logischer om op de Insta-handle in de foto-omschrijving te klikken. Je blijft dan namelijk binnen de vertrouwde omgeving van de app en komt zonder omweg direct op het instagram-account terecht.

 

Follow_Ads_KLM_1

Tip: Gebruik voortaan voor follow ads een foto-advertentie (en geen link-advertentie) waarin je alleen in de foto-omschrijving oproept tot volgen.

2. De carousel-advertentie

Junique Art Shop maakt gebruik van de ‘carrousel-advertentie’ en vergroot de gebruikerservaring door in de afbeelding te benadrukken dat je kunt swipen. Het kan niet anders dan dat deze advertenties goed worden bekeken. De functie is overigens vergelijkbaar met de Facebook ‘multi-productadvertentie’ en wordt door adverteerders voornamelijk gebruikt voor het uitlichten van verschillende producten in één advertentie. Zeer geschikt voor meer merk- en productbewustzijn.

JUnique-Art-Shop

Tip: Wacht niet langer, gebruik die carrousel-advertentie en experimenteer erop los.

3. Custom audiences

Instagram heeft voornamelijk gebruikers tussen de 18 en 34 jaar. Het advertentieplatform is daarom uitermate geschikt voor organisaties die jonge doelgroepen willen bereiken. Maar vergeet niet, dit is een zeer kritische doelgroep die overal doorheen prikt. Belangrijker dan ooit, is dat de content heel secuur wordt afgestemd op die doelgroep. Maar hoe test je of je advertentie in de smaak valt?

Voordat je op Instagram campagnes uitrolt naar doelgroepen die nog niet bekend zijn met je merk of organisatie, is het slim om advertenties eerst op bestaande groepen te testen met custom audiences.

Custom-audiences

Tip: Gebruik je bestaande facebookfans, websitebezoekers of nieuwsbrieflezers om advertenties te testen, zij zijn hét perfecte testpanel.

4. Differentiatie in targeting

Instagram huisvest veel internationale merken. In de reacties onder advertenties kom ik vaak zes verschillende talen tegen. Dit kun je voorkomen. Als je een advertentie promoot die niet gepubliceerd is op een instagramaccount, zogeheten unpublished of dark posting, kun je deze heel specifiek targeten. Zo kun je één advertentie uitserveren in zes afzonderlijke landen.

Door te werken met verschillende targetinggroepen voor één advertentie, kun je ook veel nauwkeuriger onderzoeken welke doelgroep het beste converteert en deze resultaten weer meenemen in de optimalisatie van de campagne.

Tip: Zorg voor voldoende differentiatie in targeting. Maak advertentie-sets altijd landspecifiek, experimenteer met verschillende leeftijdsgroepen en gebruik geslacht als extra filter.

5. Vacatures

Ik heb al verschillende varianten van vacatures op Instagram voorbij zien komen, maar inspirerend was het eigenlijk nooit en daarmee ook niet echt gepast. Of denk je daar anders over?

Vacatures-op-Instagram

Tip: Plaats liever geen vacatures op Instagram. Ben je eigenwijs en doe je het toch, zorg dan voor extreem gerichte targeting.

Verstoor de ervaring niet

Instagram is (en blijft) een mobiele foto-app waar mensen met veel liefde de mooiste zelfgemaakte foto’s delen en zich door andermans foto’s laten inspireren. Advertenties moeten die ervaring niet verstoren, dat werkt averechts. Adverteren op Instagram begint dan ook met mooie, inspirerende en relevante foto’s die je vervolgens met bovenstaande tips kunt optimaliseren. Succes!

Dit artikel verscheen eerder op Frankwatching.

 

Terug naar overzicht